Vlaamse Kinderopvang

De organisatie die ik gekozen heb is De welpjes. Dit is een kinderdagverblijf dat deel uitmaakt van de Vlaamse Kinderopvang. Vlaamse kinderopvang is een netwerk van groepsopvangen verspreid over heel Vlaanderen. Hun doelgroep zijn kinderen van 0 tot 3 jaar. 

De persoonlijkheidsvorming en zelfontplooiing zijn belangrijk. Daarom proberen ze een pedagogisch verantwoorde opvang te zijn door de doelstelling die hiertoe gericht is te volgen. Omdat de bevordering van de ontwikkeling en de ontplooiing van hun vaardigheden en talenten zo belangrijk is, doen hun best om een kindvriendelijk klimaat dat ook veilig is aan te bieden. 

Toegankelijkheid: 

Hierover heeft de opvang zelf niet veel controle over want de inschrijvingen gebeuren via stad Gent. Ze werken wel met prijs op basis van inkomen, wat een positieve invloed heeft op de financiële toegankelijkheid. Ouders moeten een attest aanvragen bij kind en gezin, en dan wordt op basis van het inkomen berekend hoeveel ze moeten betalen voor de opvang. Op deze manier geven ze ouders met een kleiner inkomen toch de kans om in dezelfde opvang te komen als anderen. 

Het is niet altijd zo toegankelijk voor de buurt want mensen kunnen er niet binnenwandelen en vragen voor een plakje, zoals eerder gezegd komt dit omdat ze vasthangen aan stad gent. Het is dus moeilijk als kinderopvang om toegankelijk te zijn naar iedereen omdat er altijd plekken te kort zijn. 

Ze proberen wel in connectie te staan met de buurt, de meeste kindjes komen ook uit Gentbrugge. Maar er zijn eigenlijk geen buurtinitiatieven.

Samenwerking met de buurt:

 Er is een samenwerking met het woonzorgcentrum( Het Weverbos) in de buurt. Soms gaan ze met kinderen naar daar om een activiteitje te doen en andere komen de bewoners van het zorgcentrum naar hen toe. Binnenkort komen de bewoners naar de opvang om een boekje voor te lezen. 

Ook doen ze uitstapjes met de kinderen naar de gentbrugse meersen of naar een apotheek zodat ze daar eens kunnen rondkijken en ontdekken. Dus er wordt wel echt gezocht naar leuke activiteiten, maar omdat het over hele kleine kindjes gaat is dat niet zo gemakkelijk. Het zijn meestal mensen die naar hun komen, voor de ouders worden er wel samenkomstjes (kerstfeestje, Halloween) georganiseerd. Zo proberen ze de ouders uit de buurt wat samen te brengen en hun de kans geven om met andere ouders te praten en connectie te komen. Ouders ontdekken vaak dat ze bij elkaar in de buurt wonen of krijgen erkenning van ik heb dat probleem ook. 

Omgang met ouders/ Het verloop van het onthaal 

Als ouders een plekje hebben, vind er een intakegesprek plaats ongeveer een maand voor het kindje start. In dat gesprek praten ze over het kind, zoals hoe is het kind, wat zijn belangrijke zaken die ze moeten weten, ect. De ouders krijgen ook een rondleiding zodat ze weten waar hun kindje precies terecht komt. Zo leggen ze het eerste contact met de ouders. 

Daarna worden er wendagen ingepland, dat zijn halve dagen dat het kind komt voor ze effectief starten. Ouders kunnen dan ook het eerste contact leggen met de begeleiders van hun kind. Het verloop dus echt stap per stap. 

De afzet-en-onthaalmomenten worden zo warm mogelijk gedaan. Bij het afhaalmoment wordt dan ook altijd de dag van het kindje overlopen, de ouders weten dan ook hoe het met hun kind was en zijn vaak blij met de informatie. Er wordt ook gewerkt met een onlinesysteem waar doorheen de dag alles wordt ingevuld. Op het einde van de dag wordt het dan doorgestuurd. Zo kunnen de ouders rustig, op hun gemak alles nog eens bekijken. 

Diversiteit: 

Hun visie is dat iedereen welkom is, iedereen krijgt hier dezelfde ontwikkelingskansen. Alle kinderen worden gelijk behandeld en ze proberen ook goed om samen te werken met de ouders, zouden er bepaalde problemen zijn. Er word dan samen met de ouders naar een oplossing gezocht voor het probleem, de ouders blijven dus niet in de kou staan. 

Het is geen inclusieve opvang, daarvoor hebben ze geen subsidie. Maar als er eens een kindje met een lichte beperking is of extra zorgen is de groep, worden er wel aanpassingen voor gedaan.

Voor mensen die het financieel moeilijker hebben worden er dingen georganiseerd zoals een rommelmarktje georganiseerd waarbij de ouders spulletjes uitwisselen die ze niet meer nodig hebben, een weggeefkast waar er oude boekjes en spelletjes in staan. 

Als ze naar een kind kijken houden ze ook rekening met zijn thuissituatie. Ze proberen dus echt wel een open blik te hebben

Netwerken: 

De kinderopvang doet mee aan het lokaal overleg. Het lokaal is een plek waar allerlei initiatieven samenkomen. Dan werken ze ook samen met het woonzorgcentrum zoals eerder vernoemd. Daarmee organiseren ze activiteiten. 

Duurzaamheid in verband met het milieu: 

De bedrijfsleiders hebben een tweede bedrijfje, waar ze zelf herbruikbare pampers ontwerpen. Er wordt gebruik gemaakt van herbruikbare pampers, maar ook herbruikbare doekjes. Er wordt ook samengewerkt met een wasbedrijf dat alles samen wast. hierdoor word er minder water verspild en moet er minder gewassen worden. Er wordt ook gelet op de basisdingen zoals water verbruik.

Examen Verkennen Van de Samenleving (2024)
Fleur Vandendaele  
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin