Strapdag
Wat?
strapdag is een actie die georganiseerd werd om kinderen bewust te maken over de verschillende milieuvriendelijke manieren om naar School te komen. Te voet en met de fiets stonden dan als het meeste in de kijker.
Paar maanden voor het strapdag is, maakten leerlingen contact met het concept. De leeraren doen in verloop van tijd naar de strapdag, elke week of om de 3 dagen een activiteit in verband met de actie. Dit kan gaan over affiches maken, maar ook over een brief schrijven naar de gemeente of een stoet of mars naar het gemeentehuis. Er is ook een wedstrijd aan verbonden. Hoe meer opdrachtjes er voltooid worden, hoe meer gouden tentakels dat de school krijgt. Die school met de meeste tentakels krijgt de hoofdprijs.
Uiteindelijk is het dan strapdag en is het de bedoeling dat zo weinig mogelijk kinderen met de auto naar school komen. Er zijn dan ook de hele dag leuke activiteiten te doen: het straplied word gezonnen, er kunnen fietstochtjes zijn, ect. Het is aan de school om te beslissen hoe ze die dag inrichten.(Octopusplan, 2024)
Link met SDG's
- nr3 (good health): ik leg hiermee de link omdat er ook wordt gesproken over de impact van simpel wandelen en fietsen op het lichaam. De kinderen leren dat het gezonder is om met de fiets of te voet te komen dan met de auto.
- Nr 13 (climate action): er worden ook tijdens de actie vaak workshops gegeven over de impact die auto's hebben op het klimaat en hoe meer de auto laten staan een goed effect heeft op het klimaat.
- Nr 11 (sustainable communities): Met de fiets gaan is goed voor de duurzaamheid van de gemeenschap. Minder auto's rond de scholen, maken het ook veel veiliger voor fietsers en wandelaars en gewoon al de kinderen rond de school lopen.
Mijn mening
OP zich vind ik het wel een goed initiatief, maar ik heb er toch enkele bedenkingen bij. Aks eerste word er soms te weinig rekening gehouden met kinderen die geen andere keuze hebben dan met de auto te nemen. Vaak krijgen kinderen die te voet of met de fiets komen een sticker, maar de leerlingen dat de keus niet hebben kunnen zich dan al rap uitgesloten voelen. Het punt is dat na de strapdag voorbij is, er niets meer mee gedaan word. Zo vergeten kinderen rap wat ze nu gedaan hebben en is het nut van de actie vaak verloren. Als laatste is er een grootte kans dat leerkrachten/scholen afhaken omdat er geen concreet plan is, wat het dan moeilijk kan maken om dingen op goede manier te organiseren.
Wat ik wel een zeer goed punt vind is het feit dat er na de strapdag toegewerkt word. Zo is het niet een thema waar ze maar 1 dag mee bezig zijn. Maar worden ze over een periode van in het thema ondergedompeld en kunnen ze de impact van hun acties zien.